Paralyzovaný člověk zahájí World Cup v exoskeletonu řízeném pomocí EEG

Sci-fi se stává skutečností dojemnou formou – Paralyzovaný člověk zahájí již zítra letošní FIFA World Cup vykopnutím pomocí exoskeletonu s EEG.

EEG Exoskeleton

(Zdroj: http://www.bbc.com/news/science-environment-27316027)

Kromě Miguela Nicolelise na projektu už několik měsíců prakticky nonstop pracuje i Gordon Cheng z TU v Mnichově, se kterým má naše oddělení psychologie také spolupráci, takže máme informace takřka z první ruky.

Technologie je zcela neinvazivní, používá se klasická EEG čepice. Člověk se musí naučit správným způsobem soustředit na pohyb a počítač se musí naučit detekovat vzory aktivity (nejspíše LRP, Lateralized Readiness Potentials), které se přeloží do pohybu exoskeletonu. Zatím půjde nejspíše jen o velmi jednoduché pohyby, jako vstát a posouvat nohy. Protože tito lidé mají zcela ochrnuté končetiny, nemají žádnou zpětnou vazbu od svých chodidel při chůzi a bez takové zpětné vazby je velmi obtížné koordinovat své pohyby a udržet rovnováhu. K tomu účelu Dr. Cheng využívá “umělé kůže”, jak to nazývá – informace z chodidel roboobleku se přenáší jako hmatová informace (vibrace) na paže člověka. Tu se člověk naučí využívat a dobrovolníci tak prý skutečně opět cítí nohy jako své.

Je úžasné, když se věda může takto ukázat jako užitečná, “splatit svůj dluh” společnosti, která náročný výzkum financuje. Dr. Cheng je specificky hrdý na to, že nemá žádné finanční styky s armádou, že tato technologie je vyvíjena čistě civilně, na rozdíl od jiných známých projektů v robotice (čímž rozhodně nechci říci, že by technologie vzešlé z armádního výzkumu byly neužitečné, často velmi, jen je pěkné vidět, že to jde i takto, bez záměrů vojenského využití). K skutečné klinické aplikaci této technologie je však ještě dlouhá cesta..

Již je vytrénováno 8 lidí, kteří dokáží robotický oblek ovládat, při tréninku se jim to již mnohokrát podařilo, tak držme palce, ať vše v přímém přenosu hladce vyjde!

Další info v angličtině:
http://www.bbc.com/news/science-environment-27316027

Další obrázky a video:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2654085/Mind-controlled-suit-gets-ready-kick-World-Cup-Paralysed-teenager-makes-final-preparations-use-exoskeleton-opening-ceremony.html

Edit po události:

Dobré zprávy nejprve: Gordon Cheng napsal, že vše proběhlo dobře, pacient udělal s exoskeletonem několik kroků a kopl do míče!

Trochu smutná je pozornost, jaké se této historické události dostalo. Celý tým z Institute for Cognitive Systems na Technische Universität München včetně manželky a dcery konstruktéra obleku Dr. Chenga a mé školitelky sledovali ceremonii v přímém přenosu v napjatém očekávání. Přišlo ale lehké zklamání, neboť nejen že událost nebyla nijak oficiálně ohlášena a uvedena, ale kamery ji zabraly asi jen na dvě vteřiny! Když se vezmou v úvahu všechny ty měsíce intenzivní práce od rána do večera desítek až stovek neurovědců, inženýrů, počítačových specialistů, fyzioterapeutů a důležitost této práce ve srovnání s prostorem, který dostala J-Lo a spol, celkem to zamrzí.

“But in an unfortunate twist, camera operators whiffed and missed all but one second of the historic moment!” (http://heavy.com/news/2014/06/paraplegic-exoskeleton-kicks-1st-world-cup-ball-video/)

Nemám moc rád moralizování o hodnotách dnešní společnosti:-) Tak raději zakončím, že i tak tento projekt během příprav prý způsobil mnoho slz emocí, radosti v očích pacientů, kteří mohli poprvé alespoň omezeně znovu vykročit kupředu.

Nějaké další zprávy a fotky: BBC: Paraplegic in robotic suit kicks off World Cup

Další edit:

Tak nakonec je to prý chyba jak na straně FIFA (nejprve slíbili 5 minut času, pak 3 minuty, 1 minutu a nakonec pouze 30 vteřin), tak kameramana (nestihl to a byl prý propuštěn).

 

Leave a Reply