Existenciální komiks: Stroj

Pokud jste na něj ještě nenarazili, rozhodně doporučuji navštívit Existential Comics, jehož autorem je Corey Mohler. Jak napovídá název, jde o webkomiks s existenciálně-filosofickou tématikou. Tématicky je však širší a většinou jde spíše o filosoficky laděné vtipy, než čistě vážná témata. Rozhodně jde o velmi zdařilou formu popularizace filosofie (zde si neodpustím doporučení např. Action Philosophers a Logicomixu).

Zaujal mě hned první příspěvek nazvaný The Machine, i kvůli svému grafickému stylu, ale hlavně myšlence, kterou se zabýval. Jde o rozvedení problému osobní identity ve stylu slavné práce Dereka Parfita. Ve stručnosti, řeší takové otázky, jako zda je člověk stále tou samou osobou po přemístění v teleportu či zda smíme nyní způsobit škodu svému budoucímu já.

Některé myšlenky prezentované v tomto komiksu jsou mi velmi sympatické (a hájím je i ve své diplomce o svobodné vůli, např. neexistence nějaké “esence” jáství a tedy nezodpověditelnost otázek jako zda jsem dnes skutečně tím samým člověkem jako jsem byl včera), jiné už jsou možná trochu “moc”, ale to nechám na tobě, milý čtenáři:-) Možná jde i o ukázku filosofického quietismu: teze, že úloha filosofie by měla být terapeutická, ve smyslu ukončení lidského zmatení ohledně filosofických problémů a nastolení intelektuálního klidu, skrze reformulace a rozpouštění takových problémů. (Překvapivě,výzkumy naznačují, že u takových Buddhistů, kteří ohledně jáství zastávají ještě radikálnější pozici, tedy namísto neustále měnícího se Já dle nich Já vůbec neexistuje, tato filosofie není úplně terapeutická, ve smyslu odstranění úzkosti ze smrti, ba spíše právě naopak…)

Mimochodem, o osobní identitě, hromadách a jiných esencialistických problémech jsem chtěl napsat samostatný příspěvek, ale nevím kdy k tomu dojde, vzhledem k tomu, že tento komix jsem překládal (z materiálů laskavě zaslaných Coreym) po volných večerech dva roky:-))

Obrázky slouží spíše jako náhledy: Po kliknutí na obrázek se otevře ve větší, pro čtení příjemnější formě. Mezi obrázky lze přecházet šipkami klávesnice.

4 thoughts on “Existenciální komiks: Stroj

    • Díky! Říkal jsem si, že tenhle problém musel být řešen už dříve, minimálně v tom Star Treku (ve kterém mám neomluvitelné mezery!) Zkoušel jsem letmo googlit, jestli nenajdu nějaké další dřívější zmínky o teleportaci a osobní identitě, ale nic, tak jestli někdo na něco narazíte, dejte prosím vědět;-)

Leave a Reply